Sveto kadilo bosvelija

Sveto kadilo

Bosvelija je drevo, ki daje kadilno smolo, imenovano „sveto kadilo“. V angleščini je smola splošno znana pod imenom frankincense ali tudi olibanum. To drevo običajno raste v suhih in goratih predelih Indije, Afrike in Bližnjega vzhoda. „Franc encens“ je beseda iz stare francoščine in pomeni „visokokakovostno kadilo“. Kadilo ima intenziven in bogat vonj po lesu in začimbah. Večina ljudi ga opisuje kot zemeljski, lesni, borov, balzamičen, a hkrati mehak, sladek, citrusen in nežen. Je čudovita aroma, ki pomaga pomiriti um in dušo. Lahko se ga vdihava, absorbira skozi kožo ali jemlje kot prehransko dopolnilo.

 

Simbol svetosti

Ni naključje, da je bilo kadilo bosvelije, ki je simbol svetosti in božanskosti, eno od treh daril modrecev ob Jezusovem rojstvu. Zaradi svojih izjemnih pomirjujočih in antistresnih lastnosti na naša čutila in duha, se ta dragocena smola že tisočletja uporablja kot kadilo za čaščenje v duhovnih in verskih obredih. Podobno kot beli žajbelj in sveti les Palo Santo se smola bosvelije uporablja tudi za energetsko čiščenje aure in prostora. Smola drevesa bosvelija je znana tudi po svojih zdravilnih, aromaterapevtskih, protibolečinskih in antiseptičnih lastnostih, zato se v terapevtske namene uporablja tako v ajurvedi, kot tudi v številnih drugih vzhodnih medicinskih praksah.

 

Nakit iz svetega kadila

Zahvaljujoč razvitim in vedno bolj intuitivnim človeškim bitjem imamo pred seboj nakit, ki je izdelan iz te dragocene smole. S posebnim naravnim postopkom odstranitve gumijastih snovi so uspeli pridobiti drag kamen, ki nam poleg lepega izgleda, vonja in teksture, služi tudi kot povezovalec z naravo, z vsemi blagodejnimi učinki, ki jih kadilo ima.

Izdelki, ki so na pogled malenkost podobni jantarju, imajo poleg prijetnega videza in pomirjujočega vonja kadila, zaradi neposrednega stika s kožo tudi številne blagodejne učinke na naše zdravje in počutje.

 Je bilo kadilo vredno več kot zlato?

Sveto kadilo in mira sta bila med najdragocenejšimi materiali v starodavnem svetu. Znana sta bila kot kadilo za božanske namene in parfum za bogataše. Danes te smole mnogi prepoznajo po njuni vlogi v svetopisemskih zgodbah, kjer je bila njuna vrednost enaka ali večja od zlata.

 

5 znanstveno podprtih koristi kadila in 7 zanimivosti

Bilo je narejenih vrsto študij raziskovalcev, ki nakazujejo pozitivne učinke na naše zdravje:

 • Kadilo naj bi imelo protivnetne učinke, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje sklepov zaradi artritisa. Raziskovalci menijo, da lahko kadilo prepreči sproščanje levkotrienov, spojin, ki lahko povzročijo vnetje. Terpeni, vključno z bosvelično kislino, se zdijo najmočnejše protivnetne spojine v kadilu.
 • Protivnetne lastnosti kadila lahko pomagajo tudi pri pravilnem delovanju črevesja.
 • Tradicionalna medicina že stoletja uporablja kadilo za zdravljenje bronhitisa in astme.
 • Kadilo lahko pomaga izboljšati ustno higieno in preprečiti bolezni dlesni. Bosvelične kisline, ki jih vsebuje, imajo močne antibakterijske lastnosti, kar lahko pomaga pri preprečevanju in zdravljenju okužb ustne votline.
 • Študije kažejo, da ima kadilo lahko protirakave učinke. Bosvelične kisline, ki jih vsebuje, morda preprečujejo širjenje rakavih celic. Spojine v kadilu lahko pomagajo uničevati rakave celice in preprečujejo širjenje tumorjev.

 

Čeprav je kadilo izredno hvaljeno zaradi številnih koristi za zdravje, pa vse niso znanstveno podprte. Zato lahko sledečih sedem koristi obravnavamo zgolj kot zanimivosti in izkušnje uporabnikov:

 • Pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni in zniževanju ravni sladkorja v krvi.
 • Zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo.
 • Kadilo ima protivnetne učinke, ki lahko pomagajo zmanjšati vrsto vnetij, ki so pogosta pri boleznih srca.
 • Spodbuja gladko kožo. Olje kadila je označeno kot učinkovito naravno sredstvo proti aknam in gubam.
 • Izboljša spomin. Študije kažejo, da lahko veliki odmerki kadila pomagajo izboljšati spomin pri podganah.
 • Uravnoveša hormonsko ravnovesje in zmanjšuje simptome PMS. Kadilo naj bi odložilo menopavzo in zmanjšalo menstrualne krče, slabost, glavobole in nihanje razpoloženja. V eni od nedavnih raziskav so ugotovili, da nekatera eterična olja povečajo količino estrogena v ženski slini, kar bi lahko bilo povezano z zmanjšanjem simptomov menopavze.
 • Krepi plodnost. Prehranski dodatki s kadilom lahko povečajo plodnost pri podganah, vendar je na voljo le nekaj študij.

Sveto-kadilo-bosvelija-frankincense-zdravljenje-duše-behappy